virtuaalihevonen

Llygedyn Brisen Fflur

VH14-026-0218, om. elen (VRL-01863)
tummanruunikko welsh cob (D), tamma, 148 cm
s. 09.12.2014, kasv. elen (VRL-01863)

Estepainotteinen (110 cm)

» Näytä luonne «

Llygedyn Brisen Fflur eli kotioloissa Lurppana tunnettu tamma on monien mielestä kaksisuuntaisen mielialahäiriön omaava kullanmuru. Todellisuudessa Lurppa on vain hyvin vahvan tahdon omaava ja se yrittää monta kertaa saada oman ehdotuksensa läpi ennen kuin edes harkitsee ihmisen pyynnön kuuntelemista saatika toteuttamista. Kun tähän yhdistetään ajoittain hieman hapan ilme ja kiukkuinen tömistely tilanteen tehostamiseksi niin soppa on valmis eivätkä kaikki todellakaan halua viettää aikaa pahemmin Lurpan läheisyydessä. Lurppa ei anna kiinni helpolla karsinastaan tai saatika ulkona ollessaan. Sisällä Lurpan pyydystäminen on helpompaa pienen tilan ansiosta kunhan muistaa pitää karsinan oven kiinni. Ei ole nimittäin kerta taikka toinenkaan kun Lurppa livahtaa karsinastaan ulos kun sitä ollaan oltu ottamassa kiinni. Karkailu ei onneksi ole kovin yleistä ja tamman saa kiinni tarpeeksi rapisevan ämpärin avulla yleensä helposti kunhan riimun pukijalla on nopeat refleksit. Harjaaminen ja kavioiden putsaus onnistuu jo onneksi melko hyvin, mutta Lurppa osaa näyttää varsin negatiivisia ilmeitä tietyistä paikoista harjatessa ja tamman ollessa kiimassa on monesti helpompaa jättää takasten putsaaminen välistä.

Lurppa oli hitaasti kehittyvä tapaus ja sen peruskoulutuksen aloittamista venytettiin pitkälle ja satulaan kavuttiin vasta hieman ennen tamman viisivuotis syntymäpäivää. Tätä ennen Lurppa työstettiin valitettavan harvakseltaan maastakäsin liinassa ja meni hetki ennen kuin se todellakin rentoutui satulassa keikkuvan ratsastajan kanssa. Tänä päivänäkin Lurppa jännittyy uuden ratsastajan alla ja uuden parivajlakon täytyy tututustua rauhassa. Käynti on Lurpan mielestä erittäin tylsä askellaji ja ratsastaessakaan se ei hirveästi malttaisi kävellä rennosti. Tammaa kannattaa työstää käynnissä sen verran, että se kulkee suorana ja taipuu rehellisesti kumpaankin suuntaan, ravityöskentely sujuu usein huomattavasti paremmin kun tamma ei ole kerännyt painetta pitkästä kävelysessiosta. Lurppa on herkkä reagoimaan ratsastajan vinouteen ja heittää takaosaansa jokaiseen mahdolliseen ilmansuuntaan, jos ratsastaja ei löydä omaa tasapainoaan ja kehonhallintansa nappuloita. Esteillä Lurpan vaihtelevat mielialat pääsevät usein näytille. Huonona päivänä se kolistelee varsin herkästi ja närkästyy prässäämisestä paljon tavallista enemmän ja tälllöin ratsastaja saa varautua tamman yrityksiin poistaa ärsyttävä inisijä satulasta. Hyvänä päivänä Lurppa on varsin edustava esteponi, jolta löytyy tasapainoa tiukkoihin kurveihin ja rohkeutta vähän tiukempiinkin ponnistuspaikkoihin.

Menestys & meriitit


		 25.08.2018 palkittu VWY-II (43,5p.)
		 20.05.2015 kantakirjattu II-palkinnolla (76p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH14-026-0218 Esteratsastus 110 cm 4. 2414.07p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
985.26p. 75.05p. 1428.81p. 156.30p. 194.62p.

NäyttelytuloksetPolveutuminen & jalostuskäyttö


Ceridwyn Mynyddbach
rt wD, 153 cm

KTK-II
Jester Luna
rn wD, 145 cm
Kuusimetsa's Welsh Party One
rn wD, 148 cm
Laakson Welsh Dragon wD
Admire You wD, 146 cm, km
Heaven Must Have Sent You
rt wC, 135 cm
Gold Boy evm
Heaven Girl evm
Miss Mary
rt wD, 147 cm
Prince
wD
evm
evm
Honey Honey
rt wD, 154 cm
evm
evm
Criallt Brisen Ffion
m wD, 148 cm

Ch, KTK-II, VWY-II
Hopearinteen Marshmallow
trn wD, 147,2 cm
Hopearinteen Pilgrim
rt wD, 148 cm
Pélle av Hamilton evm
Beautiful Yoanne evm
Wraig Osgeiddig
m wD, 146 cm
Twyllodrus Bach evm
Blodau evm
Criallt Brisen Goch
rn wD, 145 cm
Fantell Goch
m wD, 142 cm
Yantell evm
Genyfa evm
Serffgwlad Bethan
rt wD, 145 cm
Nantgwadd Bogey evm
Serffgwlad Crystin evm

Emälinja: Serffgwlad Bethan (D) - Isälinja: Laakson Welsh Dragon (D)
Sukua netissä max. neljä (4) polvea

Jälkeläiset


ori Llygedyn Brisen Ffawd, s. 07.12.2016, i. Gwynedd Rionwr

Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

« Näytä merkinnät »

Päiväkirjamerkintä

Jokin aika sitten sain postissa mukavan kirjeen, jossa kerrottiin, että meidät oli Lurpan kanssa hyväksytty mukaan viikonlopun yli kestävälle estevalmennusleirille. Treeniä ei voi oikeastaan olla koskaan liikaa, joten poni pakattiin traileriin ja köröttelimme paikan päälle. Ensimmäisen illan valmennus oli sileällä ja sisälsi hieman puomityöskentelyäkin. Lurppa oli matkasta ilmeisesti väsynyt ja valui kokoajan pohkeen taakse. Seuraavan päivän ensimmäisen valmennuksen jätin väliin ja poni sai lepäillä. Illalla osallistuimme taas tunnille ja pääsimme hyppäämään, tähän tuntiin olin hyvin tyytyväinen ja poni tuntui hetkittäin erinomaiselta. Sunnuntaina oli vain yksi valmennustunti. Alkuun kävimme metsässä tarpomassa pienen lenkin ja sitten verryttelyn kautta hyppäämään. Lurppa oli selkeästi parhaimmillaan ja hyppäsi tarkasti ja napakasti jokaisen esteen. Viikonloppuun tyytyväisenä pakkasin tavaravuoren ja ponin traileriin kotimatkaa varten. Kotona Lurppa pääsi tarhailemaan ja illalla se pääsi vielä hierojan käsittelyyn.


Päiväkirjamerkintä

Osallistuimme tänään Lurpan kanssa estevalmennukseen. Kotitallilla valmennuksia ei olekaan ollut hetkeen ja oli mukavaa kun ei tarvinnut matkustaa mihinkään päästäkseen valmentajan silmän alle. Tallityttö oli ystävällisesti satuloinut ja kävelyttänyt Lurpan, joten pääsimme heti verryttelemään kunnolla. Lurppa tuntui hieman vastahankaiselta ja vahvalta oikeaan ohjaan. Volteilla perä meinasi karata ulos ja ulkopohkeella muistuttaminen sai aikaan kiukkuisen hännänheilaituksen. Pikkuhiljaa Lurppa rupesi tuntumaan paremmalta ja valmentajakin sanoi, että nyt poni näyttikin hyvältä ulospäin. Hypyt olivat tänään hillittyjä ja keskityimme pääasiassa rauhallisiin ja hallittuihin lähestymisiin niin, että poni laskeutuu oikeassa laukassa alas. Kuskilla meinasi hieman loppua kunto kesken valmennuksen ja vatsalihakset huusivat armoa Lurpan menoa himmaillessa, mutta selvisimme kumpikin kunnialla loppuun saakka.


Päiväkirjamerkintä

Aikaisin aamusta keräilimme edellisenä iltana pakatut tavarat kyytiin ja suunnistimme sitten katsotaan vielä aamuruokiaan mussuttavia poneja. Lurppa oli tapansa mukaan syönyt salamannopeasti ja tapitti kalterien takaa hyvin selkeästi sanoen "haluan ulos, nyt!". Tarhailemaan tamma ei kuitenkaan päässyt vaan se pakattiin trailerin kyytiin pikaisen puunauksen jälkeen ja matka kilpailupaikalle saattoi alkaa. Olimme paikalla varsin ajoissa ja Lurppa odotteli onneksi hienosti trailerissa kunnes sen luokka rupesi lähestymään. Lämmittelyssä Lurpalla oli omia ajatuksia siitä minne mennään ja mitä vauhtia, mutta onneksi sen kuski oli kylmähermoinen ja löysi samalla aaltopituudelle tamman kanssa ja ratsukko ehti hypätäkin pari kertaa ennen lähtövuoron kuuluttamista. Radalla Lurppa eteni tasaisesti, mutta kolmanneksi viimeinen este aiheutti ongelmia ja tamma otti puomin mukaansa. Pudotuksesta johtuen Lurppa ei päässyt tällä kertaa ruusukesijoille.


Päiväkirjamerkintä

Lurppa on kasvanut hienoa vauhtia ja tänään kiikutimme juuri ratsutetun tamman kantakirjaustilaisuuteen. Lurppaa oli kuurattu koko edellinen ilta ja kääritty loimeen yön ajaksi, mutta silti aamulla vastassa oli puruinen poni, jolla oli valtava pissaläntti toisessa kankussaan. Ennen lähtöä Lurppa joutuikin pikaiselle pesulle ja sitten lastasimme sen sekä muutaman muunkin ponin rekan kyytiin. Tapahtumapaikalla riitti hälinää, poneja ja kaikenlaista nähtävää. Lurppa oli ihan terävänä ja alkuun se ei olisi millään halunnut seistä paikoillaan edes sen aikaa, että kuljetussuojat saadaan jaloista irti. Lurpan vuoronumero oli osallistujalistan puolessa välissä, joten saimme odotella melkoisesti ennen tamman vuoroa. Tamma seisoi hienosti, mutta olisi saanut kyllä liikkua terävämmin tuomarien tiukkojen silmäparien alla. Kotiinviemisenä oli kuitenkin mukava II-palkinto, joten ei tässä valittaakkaan voi.


Päiväkirjamerkintä

Olimme saaneet odottaa ja kytätä Criallt Brisen Ffionin varsomista jo pitkän aikaa ja nyt tammaan oli jopa kiinnitetty varsomisvyö, ettei se pääsisi tositoimiin asti huomaamattamme. Illalla varsavahti rupesikin hälyttämään juuri kun olimme saamassa sen päivän iltatallia ja muita puuhia valmiiksi. Ffion oli jo siirretty hyvissä ajoin tamman rauhallisempaan osioon, jotta se ei häiriintyisi muun tallin hälinästä. Seurailimme Ffionia kameran välityksellä toimistossa, valmiina menemään auttamaan, jos tamma vaikuttaisi sitä tarvitsevan. Noin viidessätoissa minuutissa pahnoilla lepäsikin jo tumma mytty. Pitkään odotettu varsa oli vihdoin täällä ja rauhallisesti hipsimme tarkkailemaan uutta tulokasta lähempää. Ruunikolta vaikuttava tammavarsa oli vajaassa tunnissa jaloillaan ja tie maitobaarillekin löytyi omatoimisesti, joten varsan elämän alku jo varsin vakaalla pohjalla.Picture © M. Peel - Tausta © Pixabay