virtuaalihevonen

Criallt Claer IgernaSynt.aika 29.03.2013 Rekisterinumerot VH14-026-0048
Rotu, sukupuoli welsh cob (D), tamma Väri, säkäkorkeus ruunikko, 147 cm
Omistaja / kasvattaja elen (VRL-01863) / Criallt Welsh Cobs Lajipainotus Kenttäratsastus (CIC1)
Luonteeltaan Innokas - Ulkoilmahevonen - Rauhaton vieraissa paikoissa - Asiallinen käsitellä
Ratsastaessa Energinen liikkuja - Herkkä jalalle - Jännittyy helposti

» Näytä luonne «

Criallt Welsh Cobsin kasvattama Criallt Claer Igerna myytiin jo maitovarsana Lai'e Welshille ja se muutti vieroitusikäisenä Yhdysvaltoihin. Valtameren takana Igerna sai kosketuksen kilpailumaailmaan ja se keräsikin ruusukkeita omistajalleen mukavasti kunnes surullinen päätös kuului korviimme, tamman omistaja oli päättänyt sulkea tallinsa ovet. Mietimme asiaa hetken aikaa ja muutamasta ponista tuli jätettyä ostotarjousta, näiden joukossa oli myös Igerna. Tamman saaminen kotiin oli melkoinen juttu ja lopulta kolme ponia lennätettiin valtameren yli ja saimme vihdoinkin hakea Igernan kotimatkalle.

Luonteeltaan Igerna on eloisa ja usein varsin seurankipeä. Tallissa Igerna ei viihtyisi yksinään laisinkaan ja vanhassa kodissaan tamma tuli kuulemma muutaman kerran aidastakin läpi jäädessään tarhaan yksinään. Onneksi sentäs ratsastaessa Igerna keskittyminen pysyy kuskissa hyvin ja se ei pahemmin huutele kavereidensa perään. Hoidettaessa Igerna on helppo, kavionsa se nostaa pienestä merkistä itse ilmaan ja harjauksen aikana tamma saattaa torkahtaa. Ainoa mikä Igernaa inhottaa on ehdottomasti sen jouhien harjaaminen ja siitä johtuva mahdollienn tukistaminen. Helpointa onkin kun ainakin tamman harjan sekä otsatukan selvittää varovasti sormin. Maastakäsin Igerna on reipas etenijä ja usein olisi jo menossa kun riimua vasta puetaan päähän, malttavaisuusharjoitukset ovatkin usein joka päiväisiä Igernan kanssa toimiessa.

Igerna koulutettiin sen asuessa Yhdysvalloissa ja alkuun tammasta huomasi miten erilainen ratsastustyyli täkäläisillä on. Meillä menikin hyvän aikaa saada Igerna ymmärtämään mitä halusimme ilman, että se ahdistuu ja käpristyy kuoreensa kohdatessaan liian vaikean tehtävän. Nykyään Igernan ratsastettavuus on parhaimmillaan kiitettävää luokkaa ja varsinkin vakiokuskinsa kanssa tamma on löytänyt yhteisen sävelen, jonka ansiosta ratsukon meno näyttää usein saumattomalta. Apuja tamma kuuntelee yleensä, hyvin mutta yrittää helposti mennä sieltä missä aita on matalain kohdatessaan liian vaikean tehtävän. Sen työskentelymotivaatio onkin hyvin vaihteleva ja parhaiten Igerna työskenteleekin maastossa. Olemmekin suorittaneet monet sileän jumppahetket pellolla tai hypänneet jumppasarjoja metsäpolulla pitääksemme tamman mielialan mahdollisimman korkealla. Hyppäämisestä Igerna nauttii ja tuntuu aina tietävän milloin se pääsee tositoimiin. Tamma on aina joskus hieman päätön hyppääjä ja ratsastajan täytyykin olla hereillä varmistamassa, etteivät hypyt lähde aivan hulluista paikoista ja tamma kaahota radalla kuin paraskin meteoriitti. Elementissään Igerna on kuitenkin maastossa, se syttyy aivan erilailla ja eikä varmasti tule kieltämään yhdeltäkään hypyltä ulos vaan yrittää maastoesteillä aina parhaansa ja hippusein lisääkin.

Menestys & meriitit


		 25.08.2018 palkittu VWY-II (48p.) Tilaisuuden paras poni
		 20.06.2018 kantakirjattu KTK-I (81p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH14-026-0048 Kenttäratsastus CIC1 4. 1902.1p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
1150.34p. 751.76p. 00p. 00p. 00p.


Kilpailutiedot - Sijoitukset


01.03.2017 Kärmeniemi, helppo - 2/30
04.03.2017 Gateaway, tutustumisluokka - 6/40
08.03.2017 Kaunovaara, tutustumisluokka - 6/40
10.03.2017 Gateaway, tutustumisluokka - 5/40
09.03.2017 Kaunovaara, tutustumisluokka - 3/40
12.03.2017 Kaunovaara, tutustumisluokka - 2/40
18.03.2017 Kärmeniemi, helppo - 5/30
21.03.2017 Mörkövaara, tutustumisluokka - 1/30
23.03.2017 Mörkövaara, tutustumisluokka - 1/30
23.03.2017 Kärmeniemi, helppo - 1/30
25.03.2017 Kärmeniemi, helppo - 5/30
27.03.2017 Mörkövaara, tutustumisluokka - 2/30
30.03.2017 Kärmeniemi, helppo - 2/30

18.11.2013 Juksula, 120 cm - 7/60
20.11.2013 Juksula, 120 cm - 3/60

Näyttelytulokset

23.03.2014 Linya Stud - RCH
01.02.2014 LAC - RCH


Polveutuminen & jalostuskäyttö


Criallt Ieuanc
m wD, 155 cm
Criallt Peredur
mrn wD, 150 cm cm
Criallt Dafydd m wD, 145 cm Delwedd Drych wC, 132 cm
Rhishall Mehefin m wD, 152 cm
Criallt Cragen rn wD, 148 cm Averau Cradoe rn wD, 149 cm
Orielau Sparkling Lady rn wD, 149 cm
Criallt Idella
m wD, 152 cm
Criallt Newyddllyn m wD, 152 cm Eosiwr Brenin Ddu m wD, 155 cm
Llianwrg Meggan m wD, 152 cm
Criallt Jestine prt wD, 151 cm Herddwyn Jeston prt wD, 150 cm
Llianwrg Indeg rt wD, 150 cm
Criallt Claer Meilyr
vkk wD, 146 cm
Criallt Bledri
rnvkk wD, 152 cm
Criallt Blathaon rnvkk wD, 155 cm Bradychwyr Eithafion wD, 150 cm
Awefflach Bonnie rnvkk wD, 155 cm
Criallt Deryne rn wD, 147 cm Iystain Trevelyan trn wD, 150 cm
Deimwnt rn wD, 146 cm
Criallt Melangell
rt wD 151 cm
Criallt Dwyno rt wD, 151 cm Fairford Mad Hatter vkk wD, 150 cm
Myrrthen Dwyn rt wD, 149 cm
Criallt Maygan m wD, 149 cm Tarddiwynr Enillydd rt wD, 150 cm
Creidllydr Mwyalchen m wD, 146 cm

Emälinja: Creigllydr Mwyalchen (D) - Isälinja: Delwedd Ddrych (C)
Sukua netissä: neljä (4) polvea

Jälkeläiset


ei vielä jälkeläisiä!


Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

Päiväkirjamerkintä

Igerna on saanut viime aikoinan toimia vieroitettujen varsojemme varaäitinä. Alkuun se oli varsin kylmäkiskoinen ja varsoja kovasti komentava, mutta viikkojen kuluessa sen käytös on muuttunut onneksi parempaan suuntaan. Nisälle se ei päästä yhtäkään veikaria vaan komentaa ne napakasti takaisin ruotoon heti. Tällä hetkellä Igernan vahtivan silmän alla on neljä varsaa, joista yksi muuttaa pian nuorten poikamiesten boksiin eli pihattoon. Tänään hain Igernan hieman töihin ja varustin sen ohjasajovyöllä, suitsilla ja suojitin kaikki neljä jalkaa kun Igerna on osoittaunut hieman koheltavaksi jalkojensa kanssa. Ohjasajoin tammaa kahdella ohjalla vajaan tunnin verran maneesissa ja tamma suoritti yritteliäästi heti alusta alkaen. Laukkatyöskentelyn aikana Igerna innostui paljon ja perä lenteli kuin parhaimmallakin rodeoponilla.


Päiväkirjamerkintä

Igernan elämä on ollut melko hektistä viimeiset kuukaudet. Sen kanssa on valmentauduttu ja kisattu aktiivisesti varsinkin kenttäpuolella. Tuloksiakin on syntynyt hienosti ja nyt tamma saa pikkuhiljaa siirtyä kevyemmälle linjalle ottaen rennommin. Kisaturneen aikana Igerna rupesi selkeästi reagoimaan stressiin vatsallaan ja emme missään nimessä halua, että tästä kehittyy suurempi ongelma. Tänään Igerna sai aamulla uudet kengät allensa, vanhat olivatkin jo aivan viimeisillä metreillään. Myöhemmin iltapäivällä hain Igernan tarhasta talliin ja satuloin se rauhassa. Suuntasimme tallin pihasta ja kentästä pois päin kohti metsäteiden rauhaa. Igerna eteni reippaasti korvat hörössä ja vaikka matkalle sattui muutama pieni sivuloikka, niin kokonaisuutena reissu sujui hienosti. Ravasimme pitkät pätkät ja tamma päristeli tyytyväisen oloisena moneen otteeseen. Melkein puolitoista tuntia myöhemmin kotiin palattuamme Igerna pääsi takaisin ulkoilemaan ja suuntasi tietenkin heti piehtaroimaan pesun jälkeen.


Päiväkirjamerkintä

Olemme pikkuhiljaa päässeet töiden makuun Igernan kanssa ja osallistuneet ensimmäisiin yhteisiin kilpailuihin. Tänään vuorossa oli pitkästä aikaa mukavaa vaihtelua maastoestevalmennuksen merkeissä. Matkustimme paikalle muutaman ponin kanssa jo aiemmin, Igernakin matkustaa selkeästi paremmin kun sillä on kaveri tai pari mukana. Valmennuksemme oli heti aamusta ja ulkona oli vielä mukavan viileää treenaamista ajatellen. Alkuverryttelyn jälkeen aloitimme helpoilla hypyillä. Tukkeja ja pieni vesieste. Igerna tuntui olevan heti hyvin terävänä töissä ja siinä oli pitelemistä ensimmäisten pidempien laukkapätkien aikana. Tamma hyppäsi yllättävän hyvin, mutta oli ajoittain turhankin varovainen, mutta tämä on melko varmasti valmentajankin mielestä vain rutiinin puutetta. Valmennuksen loppupuolella hyppäsimme seitsemän esteen radan, johon kuului mm. portaat, hauta ja alussakin jo kokeiltu vesieste. Igerna hyppäsi hienosti ja lopettelimme valmennuksen hyvillä mielin loppuverryttelyyn.


Päiväkirjamerkintä

Igerna tuntuu kotiutuneen jo varsin mukavasti ja olemme päässeet jo testailemaan tamman osaamista satulastakin käsin. Tänään pääsimme osallistumaan kouluvalmennukseen naapuritallilla, joka tietenkin tarkoitti lyhyttä trailerimatkaa. Igerna kiipesi kyytiin hienosti, mutta ei olisi millään malttanut seistä niin kauaa, että takapuomikin saadaan kiinni. Tähän tuhraantuikin aikaa ja olimme juuri ja juuri ajoissa tapahtumapaikalla. Pikainen satulointi ja suoraan mukaan jo verryttelevien ratsukoiden sekaan. Alkulämmittelymme jäi tosiaan varsin lyhkäiseksi ja eikä Igerna tuntunut olevan pahemmin samalla aaltopituudella. Se pullikoi lievästi ohjaa vasten ja suoristumisesta muistuttava sisäpohje sai ärhäkän vastauksen potkun muodossa. Valmennus ei sujunut muutenkaan kovin hyvin ja tuntuu, että valmentajakin meinasi hieman turhaantua meihin. Koettelemus onneksi loppuikin joskus ja pääsimme ilman lastausongelmia takaisin kotiin, jossa Igerna pääsi pesulle ja odottamaan iltaruokiaan.


Päiväkirjamerkintä

Igernan kotiutuminen on lähtenyt mukavasti käyntiin vaikka tamma olikin pitkän reissun jälkeen varsin nuutunut. Ruokaa, rakkautta ja ulkoilua rauhalliseen tahtiin, niin johan Igernan todellinen luonne alkoi tulemaan esille. Sille laaditaan tässä lähiaikoina treeniohjelma ja lähdemme koettelemaan mitä ponineiti oikein osaakaan jenkkilässä vietettyjen vuosien jälkeen.


Päiväkirjamerkintä

Tänään oli todellakin erilainen päivä kun suuntasimme hevosrekan kanssa lentokentälle. Siellä meitä odotti Yhdysvalloista takaisin kotiin palanneita kasvattiponejamme joukkio ja lastasimmekin ponit heti kyytiin. Ponien joukossa oli myös kaunis ruunikko Criallt Claer Igerna, jonka olemme päättäneet jättää asumaan kotiin. Säpäkkä ja sporttisen näköinen Igerna on kilpaillut jo esteradoilla, mutta haaveissani on saada tamma koittamaan tuuriaan kenttäkilpailuihin.
Picture © Anthony Booth - Tausta © Pixabay