virtuaalihevonen

Criallt Llynsenw Llyr

KUOLLUT 16.04.2020

VH14-026-0043, om. elen (VRL-01863)
tummanruunikko welsh cob (D), ori, 152 cm
s. 04.01.2013, kasv. Criallt Welsh Cobs

Kenttäpainotteinen (CIC1)

» Näytä luonne «

Criallt Llynsenw Llyr eli Sepi on Criallt Welsh Cobsissa syntynyt oripoika, joka matkusti alle vuotiaana valtameren toiselle puolelle Yhdysvaltoihin Lai'e Welshiin. Siellä ori vietti monen monituista vuotta ja pääsi kilpailemaankin monessa lajissa. Tallin tie tuli kuitenkin päätökseensä ja päädyimme ostamaan Sepin ja erään tamman takaisin kotiin.

Luonteeltaan Sepi on melko hillitty ja ihmisen kanssa toimiessa se käyttäytyy aina siivosti. Tallilaiset ovat joskus naureskelleet, että Sepi on mykkä koska kukaan ei ole ilmeisesti kuullut se hirnuvan tai edes pahemmin hörisevän. Tammojenkin kanssa Sepi on suunnaton herrasmies ja hyvin kohtelias, se jaksaa kosiskella tammoja tuntikaupalla, jos tarve vaatii. Hoidettaessa Sepi kannattaa sitoa kiinni, mutta oria ei kannata kahlita paikoilleen lyhyellä narulla. Tämä saa sen ärsyyntymään hyvin nopeasti ja usein Sepi yrittää päästä tilanteesta pois pakittelemalla ja huitomalla etusellaan. Kavionsa ori nostaa hipaisemalla jalkaa merkiksi, mutta pitkiä aikoja ori ei koipiaan kannattele. Kengittäessäkin kavioteline on osoittautunut erinomaiseksi välineeksi yhdistettynä Sepin lyhyeen pinnaan asian suhteen.

Sepi on koulutettu ensimmäisen omistajansa luona erinomaisesti ja ori onkin mukavan monipuolinen eri lajien taitaja. Sileällä se on herkkä ja useimmiten varsin yritteliäskin kunhan ratsastaja löytää oikeat nappulat. Orin herkkyys näkyy varsinkin sen reagoinnissa istuntaan ja ratsastaja saa olla tarkkana, ettei Sepi tarjoa esimerkiksi laukanvaihtoja vähänväliä. Tämän ponin saa syttymään parhaiten lähtemällä maastoon päästelemään höyryjä, kentällä ja maneesissa Sepin mielenkiinto ei ole huipussaan, mutta ponissa voi huomata muutoksen kun poistutaan tallipihan ulkopuolelle. Sepi on näppärä ja tarkkajalkainen hyppääjä ja se ylittää rataesteetkin yleensä varmasti, mutta elementissään se on ehdottomasti maastoesteillä.
Menestys & meriitit


         17.07.2022 jälkeläispalkinto VWY-B
		 20.10.2018 kantakirjattu KTK-II (72p.)
		 25.08.2018 palkittu VWY-II (43p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH14-026-0043 Kenttäratsastus CIC1 5. 1967.85p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
1177.41p. 790.44p. 000p. 000p. 000p.

Näyttelytulokset

18.10.2018 Ponitila Adina - IrtoSERT (pt. Miia-Maria)

Polveutuminen & jalostuskäyttö


Criallt Dewin
tprt wD, 152 cm
Swyn Gyfared
rt wD, 152 cm
Swyn Hendref evm
Swyn Gorffennaf evm
Llawenydd Draenog
rt wD, 149 cm
Llawenydd Cadno evm
Llawenydd Cathau evm
Cwmnantcol Lilybet
rn wD, 149 cm
Gentrefi Josiwa
prn wD, 149 cm
Diferryn Madock evm
Gentrefi Sunset evm
Rhysmeirch Llinos
rn wD, 146 cm
Rhysmeirch Cubert evm
Rhysmeirch Gwenno evm

Emälinja: Rhysmeirch Llinos (D) - Isälinja: Swyn Gyfared (D)
Sukua netissä kaksi (2) polvea

Jälkeläiset


ori Llygedyn Llwythwr, s. 10.04.2020, e. Anfarwol Gwenledyr
ori Llygedyn Deau, s. 30.07.2019, e. Lloeren Delyth
tamma Llygedyn Arddun Llio, s. 01.08.2018, e. Onnenkengän Angharad

Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

« Näytä merkinnät »

Päiväkirjamerkintä

Osallistuimme tänään kouluvalmennukseen kun kerrankin saimme kotitallille varsin nimekkään valmentajan ulkomailta saakka. Ratsukseni valitsin pohdinnan jälkeen Sepin, jonka kanssa on aina petrattavaa kouluratsastuksen kiekuroiden kanssa. Tämä ponipoika on saanut olla varsin rennosti viime viikot vaikka se onkin liikkunut säännöllisesti. Liikunta on vain pääosin ollut maastoilua ja ohjasajolle opettelua. Tallityttö satuloi ja kävelytti Sepin ennen valmennuksen alkua kun itse sinkoilin paikasta A paikkaan B yrittäen saada mahdollisimman paljon aikaiseksi. Valmennus alkoi ajallaan ja pääsimme heti grillattavaksi kun valmentajan haukansilmät porautuivat meihin edetessämme maneesissa. Sepi tuntui varsin hyvältä ravityöskentelyn tehtävien kanssa, mutta tuntui väsähtävän varsin nopeasti. Ympyröillä se valahti helposti ulkojalkaa vaste ja ravista hävisi tahti paikoittain. Saimme valmentajalta hyviä vinkkejä arjen treenihetkiin ja kaikkensa antanut poni pääsi pesulle.


Päiväkirjamerkintä

Sepin kanssa on ahkeroitu kilpailuissa ja muutama ruusukekin on saatu kotiin tuomisiksi. Ori on saanut huimasti lisää lihasta ja voimaa, tämän ansiosta kouluosuuksien tuloksetkin ovat parantuneet huimasti kun verrataan siihen mistä Sepin kassa aloitettiin sen saapuessa meille valtameren takaa. Tänään kalenteriini oli varattu hetki orin liikuttamiseen. Pitkästä aikaa ehdin itsekin satuloida ponin valmiiksi ja pakko aina joskus kehua omia ponejaan. Sepissä on moni asia kohdillaan. Suuntasimme kentälle, joka oli juuri kasteltu ja lanattu. Työstin oria reippaan tunnin ajan, josta osa kului metsässä alku- ja loppukävelyihin. Seoi oli energisen oloinen satulan läpi, mutta pidätteet kyllä menivät perille. Hetkittäin ori valahti etupainoiseksi, mutta jaksoi kantaa itse itsensä yllättävän hyvin.


Päiväkirjamerkintä

Pakkasimme jo toissapäivänä useamman ponin ja tavaravuoren rekkaan. Suuntasimme karavaanimme kanssa kohti kaksipäiväisiä kenttäkilpailuja, joihin myös Sepi pääsi osallistumaan. Ori on suoriutunut treeneistä niin sileällä, esteillä kuin maastossakin hienosti ja mielestäni ori korkea aika startata sen ura uudelleen. Paikan päälle päästyämme ponit pääsivät viileään talliin lepäämään ja suoritimme tarpeellisia juttuja. Sepi starttasi kouluradalle ensimmäisen kymmenen ponin joukossa ja touhotti verryttelyssä yrittäen seurata tapahtumia enemmän kuin keskittyä kuskin apuihin. Rata sujui ihan mukavasti ja pääsimme jatkamaan rataesteille seuraavaksi. Valitettavasti Sepin reissu näissä kilpailuissa tökkäsi kuitenkin hylkyyn rataesteillä. Ori ilmeisesti näki jonkinlaisia mörköjä ja iski jarrut suvereenistä pohjaan niin, että kuski joutui maastoutumaan ilmalennon kautta.


Päiväkirjamerkintä

Sepi sai tänään nauttia rennosta päivästä. Aamupäivällä se pääsi maastolenkille kun sain suostuteltua yhden tallitytöistä sen satulaan sanomalla "se on kenttäponi, ei se pelkää metsässä" ja onneksi Sepi olikin käyttäytynyt hienosti koko reissun ajan. Ratsukko oli pääosin kävellyt, mutta pitkillä metsätiesuorilla Sepi oli saanut verryttellä raajojaan reippaan ravailun merkeissä. Orilla olisi varmasti ollut enemmänkin menohaluja, mutta kuski oli himmaillut sen vauhtia satulasta käsin. Tallilla Sepi pääsi pesulle ja hiet huuhdottiin lattiakaivoon. Pesupaikalta ori siirtyi suoraan kengittäjämme käsittelyyn koska sillä oli allaan jo varsin vanhat kengät ja jalka-asennoissa oli omaan silmääni hieman korjaamista. Sepi otti kengitystuokion onneksi chillisti ja pääsi sen jälkeen tarhailemaan.


Päiväkirjamerkintä

Tänään oli todellakin erilainen päivä kun suuntasimme hevosrekan kanssa lentokentälle. Siellä meitä odotti Yhdysvalloista takaisin kotiin palanneita kasvattiponejamme joukkio ja lastasimmekin ponit heti kyytiin. Eräs näistä oli tummanpuhuva Criallt Llynsenw Llyr, joka vaikutti matkasta väsyneeltä ja hieman omissa oloissaan viihtyvältä. Ori ei tuntunut reagoivan edes tammoihin ja matkusti hienosti kotiin saakka kauniimman sukupuolen edustajan vieressä. Kotiin asti päästyämme Sepiä taluteltiin tovi kentällä, jotta se sai verrytellä jalkojaan pitkän matkan jälkeen. Huuhtelimme orista myös matkan hiet ja pölyt pois pesukarsinassa, kunhan ensin saimme hieman vastahakoisen ponin sisälle peruuttamalla. Pesun jälkeen Sepi pääsi tutustumaan uuteen karsinaansa, joka sijaitsee tallin rauhallisemmassa osassa. Ori nuuhki kuivikkeita pitkän aikaa ja kävi sitten kiinni eteen tuotuun heinäannokseensa.Tausta © Pixabay