virtuaalihevonen

Cennydd Merfyn


Synt.aika / kuollut 22.10.2016 / † 27.7.2018 Rekisterinumerot VH17-026-0044
Rotu, sukupuoli welsh cob (D), ruuna Väri, säkäkorkeus punarautias, 152 cm
Omistaja / kasvattaja elen (VRL-01863) / Cennydd Stud Lajipainotus Esteratsastus (110 cm)

» Näytä luonne «

Cennydd Merfyn saapui meille samaan aikaan kuin toinenkin poniruuna, mutta se on ehdottomasti näistä kahdesta se "orimaisempi" tapaus. Merfyn on ruunattu vasta seitsemänvuotiaana, jostain tuntemattomasta terveydellisestä syystä ja onkin saanut kerätä orimaista egoa ja massaa hyvän tovin.

Onneksi ruunaus on vaikuttanut sen käytökseen sen verran, että Merfynin voi tarhata huoletta tammojenkin kanssa eikä se edes keväällä yritä enää kosiskella tammoja, jos ne eivät ihan nyt nenän edessä keikistele. Hoidettaessa Merfyn on hieman hermoja kiristävää sorttia kun se heiluttelee vähintään päätään suuntaan ja toiseen. Se on varsin tarkkaavainen poni, jolta ei jää paljoa huomaamatta, mutta joskus epäonninen harjaaja tai taluttaja voi saada kunnon tällin Merfynin päästä. Jotkut jopa käyttävät kypärää oria harjatessaan, mikä varmasti kertoo itsessään jo paljon. Satuloidessa sen kanssa kannattaa myös ottaa rauhassa ja todellakin kiristää vyö reikä kerrallaan, muuten treenin alussa satulan alla on hyvin tyytymätön poni.

Ratsuna Merfyn on etenevä ja kyvykäs, mutta ei väläyttele osaamistaan kovin helpolla taikka usein. Se on koulutettu hyvin ja tarvittaessa toimii lastenratsunakin, mutta parhaimmillaan Merfyn on osaavamman varman kuskin alla. Sileällä Merfynin kanssa joutuu usein työstämään paljon pidätteisiin vastaamista, se helposti jolkottelee menemään omaa vauhtiaan eikä puolipidäte mene ihan perille saakka. Jolkottelu kuvaa Merfynin liikkumista hyvin ja sen rehellisesti kokoamaan saaminen vaatii aikaa ja hyvää lihaskuntoa ratsastajalta. Esteiden parissa Merfyn terävöityy silminnähden ja jo kavalettien parissa sen riehakkaampi puoli voi pilkahdella esille kevyen takapään muodossa. Merfynillä on kehuttavan puoleinen hyppytyyli ja skouppia tästä ponista löytyy yllättävän paljon. Hyppääminen onkin Merfynin kanssa usein sellaista puuhaa, että suupielet kääntyvät väkisin hymyn puolelle.
Menestys & meriitit


		 20.07.2018 palkittu VWY-II (40,5p.)
		 19.04.2017 myönnetty Champion Ruuna
	

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH17-026-0044 Esteratsastus 110 cm 5. 2016.66p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
848.48p. 00p. 1168.18p. 00p. 00p.

Näyttelytulokset

25.05.2017 Mandelbacke - Näyttelyn Paras Ruuna (pt. Jannica)
25.02.2017 Ponitila Adina - Näyttelyn Paras Ruuna (pt. Vibaja)

Polveutuminen & jalostuskäyttö

» Näytä sukuselvitys «

i. Dentryffald Fingall

Komea punarautias ori kilpaili ensin synnyimaassaan esteillä ja hyväksyttiin jalostukseenkin. Se myytiin noin kymmenvuotiaana ulkomaille, jossa ori on kuulemma kilpaillut jopa 120 cm luokissa. Jälkeläisiäkin on jo kertynyt ja ori vastaanottaa tammoja yhä vuosittain, joten lisääkin on luvassa.

ii. Carnedd Ffodor

Valjakkoajossa meriittejä ja mitaleitakin kerännyt leiskuvan punainen Carnedd Ffodor on näyttävä ilmestys. Luonteeltaan se on kuulemma hieman levoton, mutta ehdottoman kiltti ihmistä kohtaan. Näyttelyissä ori on vieraillat muutaman kerran ja se on palkittu II-palkinnoilla.

ie. Dentryffald Eirian

Kipakka Dentryffald Eirian on erikoisemman näköinen tapaus kun tamman päätä koristää hyvin leveä läsi ja kaikissa jaloissa on korkeat pitsireunaiset sukat. Tummanpuhuva tamma on toiminut ratsastuskoulussakin opetusponina, mutta hektinen elämä ja vaihtuvat ratsastajat eivät sovi sille ja nykyään tamma viettääkin rauhallista oloneuvoksen elämään siittolassa.
e. Cennydd Gwendolyn

Cennydd Gwendolyn on hyvin kaunis ja hyvärakenteinen tamma, joka on kuulemma luonteeltaan varsin tulinen ja oman arvonsa tunteva. Se on kilpaillut joitain satunnaisia kertoja, mutta tamman päätyö on ehdottomasti ollut siitostamman virka.

ei. Hopcyn Meurig

Hpcyn Meurig on vanhoista, hienoista linjoista polveutuva poniori, joka unohtui pihän perälle yli kymmeneksi vuodeksi ja vietti leppoisaa elämää laitumella. Nuorena se on kuulemma kilpaillut monessa eri lajissa, mutta siitospuolella ori löydettiin vasta vähän aikaa sitten. Vanhan orin lisääntymiskyvyssä on jo sanomista eikä varsoja ole kuin muutama.

ee. Cennydd Olwyna

Muumimammamaisen pyöreä ja hyvin ruualle perso vanha matriarkka Cennydd Olwyna on ollut kasvattjallaan syntymästään saakka. Tamma on toiminut pomminvarmana lasteponina ja kuulemma esiintynyt kylän omissa juhlissakin. Luonteeltaan se on rauhallinen, mutta ei pahemmin välittäisi ylitsevuotavasta lääppimisestä ja huomiosta.

Dentryffald Fingall
wD 150 cm, prt
Carnedd Ffodor
wD 155 cm, prt
EVM
EVM
Dentryffald Eirian
wD 146 cm, mrn
EVM
EVM
Cennydd Gwendolyn
wD 149 cm, tprt
Hopcyn Meurig
wD 145 cm, prt
EVM
EVM
Cennydd Olwyna
wD 147 cm, tprt
EVM
EVM

Tuontisukuinen

Jälkeläiset


ori Llygedyn Meiddio, s. 14.01.2018, e. Anfarwol Gaia
ori Llygedyn Rheged Lwc, s. 10.03.2017, e. Pencalow Iola


Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

Näytä merkinnät

Päiväkirjamerkintä

Käytiin tänään esittelemässä muskelipoikaa näyttelytuomareille. Ruunaluokassa muutama osallistuja, joista Merfyn oli paras. Ruunavoimaa!


Päiväkirjamerkintä

Merfyn on ollut mukana kisaturneella meidän ja 12 muun ponin kanssa. Reissu onnistunut vaikka puomejakin on otettu. Tänään 110 cm luokasta nelossija, poni hyvin tyytyväinen itseensä.


Päiväkirjamerkintä

Koulutreeniä, vaikka ponille ei oikein olisi maistunut. Kenttä oli märkä ja Merfyn hyytyi, siirryttiin maneesiin. Väläytteli hyvää ravia kunhan sai edestä kunnolla irti.


Päiväkirjamerkintä

Maastoilua ennen kisoja. Viime viikonloppuna Merfyn debytoi 120 cm luokassa. Suoritti hienosti ja hyppäsi kuin punainen gepardi. Kotiintuomisena oli voittoruusuke ja kiva kukkapuska.


Päiväkirjamerkintä

Merfyn mukana estekilpailuissa. Hyppäsi 100 cm ja 110 cm luokat, verryttelyssä turhan innokas ja äänekäs. Metrin luokasta yksi alas ja 110 cm luokasta kolmosruusuke mukaan.


Päiväkirjamerkintä

Treenit sujuneet tasaisen tappavaan tahtiin ja hypyt olleet pääosin hyviä. Ryntää vieläkin sarjan B-osalle ja käy vahvaksi. Kolmena viikonloppuna kisat luvassa, jännää!


Päiväkirjamerkintä

Huonon kengityskäytöksen syyn selvittelyä, hieroja kävi tallilla. Merfyn jumissa pahasti reisistään ja ristiselästään. Lämpöä ja jumppaa, liikuntaa tehostetaan kun orin olo helpottaa.


Päiväkirjamerkintä

Kengityspäivä, Merfynille uudet kengät ympäri. Oli levoton, kengittäjällä meni hermot takapään kanssa. Tarhaili loppupäivän ja piehtaroi itsensä ihan kuraiseksi.


Päiväkirjamerkintä

Penteleen poni ei meinannut antaa tarhasta kiinni. Toinen takakenkä hieman löysä. Reippaan tunnin kouluvalmennus valmentajan silmän alla. Poni suoritti OK.


Päiväkirjamerkintä

Merfyn on kotiutunut hyvin. Tänään rauhallinen maastolenkki ja kevyttä jumppailua kentällä. Vasempaan kierrokseen raskas ja ohjassa kiinni.


Päiväkirjamerkintä

Tänään tallimme pihaan kaarsi hevosrekka keskipäivän aikoihin. Pian tallipihalla kökötti kaksi hieman pöllämystyneen oloista ponia, welsh cob-ruunat Merfyn ja Edwyn. Tallin väki hieman ihmetteli mitä olin tällä kertaa mennyt ostamaan, mitä ihmettä kasvattaja tekee ruunilla? Ihastelin ostoksiani kuitenkin tyytyväisenä ja meninkin rapsuttelemaan uusia ponejani selvittyäni paperitöistä hevoskuljetuksen kuskin kanssa.Picture © Mili Peel - Tausta © Pixabay