virtuaalihevonen

Sjiatso Pancho

KUOLLUT 09.04.2020

VH14-026-0214, om. elen (VRL-01863)
rautias welsh cob (D), ori, 150 cm
s. 24.11.2009, kasv. Rocky Raven Cobs

Estepainotteinen (100 cm)

» Näytä luonne «

Welsh cob-ori Sjiatso Pancho muutti meille Riesenradista. Orin osto oli taas kerran kuuluisan hetken mielenjohteen aiheuttamia. Lyhyen alkuajan morkkiksen ja valmentajan saarnan jälkeen olen hyväksynyt mitä tuli ostettua ja oppinut jopa olemaan iloinen siitä millainen Atso on. Luonteeltaan ori on ihmeen rauhallinen ja tasainen aina hetkittäin ja on vaikea uskoa millainen öykkäri siitä kuoriutuu tilanteen kehittyessä väärään suuntaan. Muita oreja kohtaan Atso on aggressiivinen ja siinä on kaksin käsin pitelemistä jos toinen poni sattuu liian lähelle. Parhaiten sen kanssa pärjääkin kun noudattaa suht tiukkaa päivärytmiä ja kulkureittejä, ettei orin mieliala järky. Hoidettaessa Atso on paras aina sitoa kiinni, mutta kahta puolta sitä ei saa kiinnittää. Tiedä mitä sitten orille on joskus käynyt, mutta tuollalailla kiinnittäminen saa aikaan rykimisen ja pystyyn hyppimisen.

Ratsastaessa Atso keskittyy yleensä suhteellisen hyvin ratsastajansa apujen kuuntelemiseen, mutta läheltä ohittavat muut ratsukot saavat orin helposti jännittymään luimivin korvin varustettuna. Tämä onkin kilpailujen verryttelyissä aiheuttanut hieman harmaita hiuksia, mutta onneksi nuo ohitukset kestävät aina vain hetken ja Atso palaa nopeasti oikealle kiertoradalle. Se ei ole maailman herkin ratsastettava ja saattaa jäädä makaamaan ratsastajan kättä vasten. Hypätessä Atso puhkuu intoa ja sen pidättelemiseen vaaditaan ihan kunnolla fyysistä voimaa, ori ei siis ole hentoisen naisratsastajan ykkösvalinta. Into kostautuu joskus kolisevina puomeina, mutta usein Atso petraa hyppyjään tämän jälkeen todella hyvin.
Menestys & meriitit


		 26.03.2017 palkittu VWY-II (43p.)
		 20.03.2015 kantakirjattu KTK-II (79,5p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH14-026-0214 Esteratsastus 100 cm 5. 2470.92p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
1240.16p. 00p. 1230.76p. 00p. 00p.

Näyttelytulokset & palkinnot

07.06.2010 Moniet Welsh Ponies - irtoSERT (pt. Alina J.)


Polveutuminen & jalostuskäyttö


Näytä sukuselvitys

Sjiatso Encho

Kasvattajansa ensimmäinen orivarsa, jota odotettiin kuulemma pitkään ja hartaasti. Tietenkin tämä ihmevarsa jäi asumaan synnyinkotiinsa ja siihen panostettiin hieman tavallista enemmän. Isokokoinen Sjiatso Encho lunastikin hieman odotuksia kun se hyväksyttiin jalostukseen ja vielä tämän päälle kilpaili hyvällä menestyksellä muutaman kauden esteradoilla. Orin ura katkesi kuitenkin harmillisesti pahaan tulehdukseen, joka tarkoitti ruunaamista orin hengen pelastamiseksi. Varsoja Sjiatso Encho ehti jättää kymmenkunta.

Encho Fjergie

Tanskalaista welshkasvatusta edustava lähes poikansa kokoinen poniori, jolla on takanaan niin estekilpaponin elämää kuin oloneuvoksenakin oleilua. Luonteeltaan Ecnho Fjergie on kuulemma rauhallinen, mutta tarkkaavainen ja haluaisi aina nähdä koko valtakuntansa sekä tammansa. Jalostuksessa Encho ei ole vaikuttanut pahemmin vaikka ori onkin kantakirjattu aikoinaan hyvin pistein.

Dionë II

Sirorakenteinen Dionë II on mielenkiintoisesta ja varsin vähän nähdystä suvusta polveutuva cobitamma. Luonteikas ja tempperamenttinen tamma on kantakirjattu II-palkinnolla minkä lisäksi se on startannut satunnaisia kertoja helpoissa koulu- ja esteluokissa. Tiinehtymisongelmien vuoksi Dionë II on varsonut ainoastaan kerran vaikka tamma on astutettu useamman kerran.
Pandora

Maitovarsana useammassa tamman synnyinkesän rotunäyttelyssä championvarsan tittelin ansainnut poni. Sittemmin Pandorasta ei kasvanutkaan niin hienoa kuin alunperin innokkaasti odotettiin ja sen kasvattaja myi tamman pettynein mielin eteenpäin. Rautiaasta tammasta kuoriutui kuitenkin kärsivällisyydellä näppärä yleisponi, joka hyppää, suorittaa koulutehtäviä ja sillä voi myöskin ajaa. Kilparadoilla Pandora on näyttäytynyt helpoissa luokissa nuorten ratsastajiensa kanssa, mutta pääosin tamman elämäntehtävänä on toimia turvallisena perheponina.

Pandemie

Eläessään vain muutaman tamman astunut Pandemie on ori josta on ollut todella vaikea löytää mitään lisätietoja. Ruunikko ja säkäkorkeutta päälle 150 senttiä, hylätty kantakirjauksessa tuntemattomasta syystä. Pandemie ilmeisesti jäi asustelemaan silti omistajalleen orina ja tuona aikana astui nuo pari tammaa kunnes ori lopetettiin 14-vuotiaana suoliongelmien vuoksi.

Hewether

Hollanissa syntynyt ja kolmivuotiaaksi varttunut Hewether myytiin huutokaupan kautta uusille omistajilleen. Punaruunikko ja 145 cm korkea tamma muuttikin tuolloin uuteen kotimaahansa, jossa se koulutettiin ja myytiin uudestaan poniratsastajan ratsuksi. Tamma kilpaili alkuun lupaavasti, mutta sen ura loppui tuntemattomasta syystä, jonka jälkeen Hewether vaihtoi taas kotia. Tällä kertaa se päätyi welshkasvattajan käsiin ja varsoi kahdesti kunnes kuoli yhdeksänvuotiaana.

Sjiatso Encho
rt wD, 152 cm
Encho Fjergie
evm
Liam evm
Angel H evm
Dionë II
evm
Daewin evm
Mona Liz evm
Pandora
trt wD, 148 cm
Pandemie
evm
Epidemie evm
Miss Monica evm
Hewether
evm
Friek evm
Heather evm

Tuontisukuinen

Jälkeläiset


tamma Llygedyn Gorawen, s. 20.02.2015, e. Gobaith Cythryblus
tamma Bwndel RAD, s. 13.03.2012, e. Ll's Dwymmia
tamma Anwyll RAD, s. 07.02.2010, e. Corida


Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

Näytä merkinnät

Päiväkirjamerkintä

Mukava maastoilupäivä kun lähdimme vielä aamun hämärissä Atson kanssa liikkeelle. Alkuun ori tuntui hieman jännittävän, mutta rentoutui pikkuhiljaa. Laukatessa sain kokea melkoiset pukkaukset, mutta onneksi pysyin orin vauhdikkaassa menossa.


Päiväkirjamerkintä

Tänään suuntasimme ponikantakirjan tilaisuuteen useamman orin kanssa. Näistä poneista yksi oli Atso ja kuinka me jännitimmekään kun oli sen vuoro astua kehään. Atso lunasti onneksi kaikki odotukset ja se palkittiin II-palkinnolla.


Päiväkirjamerkintä

Atson ura kilparadoilla alkaa olla plakkarissaan ja ori on kerännyt mukavasti sijoja estepuolella. Kilpailemisesta eläköidyttyään Atso tulee viettämään siitosorin rennompaa elämää. Tänään se kuitenkin toi vielä kotiin ruusukkeen.


Päiväkirjamerkintä

Treenailu jatkuu ja tänään pääsimme hyppäämään Atson kanssa. Valmentajamme ei ole päässyt hetkeen paikalle ja näki orin tänään ensi kertaa tositoimissa. Atso toimi ja käyttäytyi koko valmennuksen ajan esimerkillisen hyvin, mutta talliin vietäessä sikaili oikein huolella.


Päiväkirjamerkintä

Tänään koitti kengityspäivä, joka ei tullut hetkeäkään liian myöhään kun Atso oli onnistunut pudottamaan jo kaksi kenkää. Ori käyttäytyi varsin siivosti suurimman osan ajasta, mistä olen hyvin iloinen. Kengittäjä kehui sen kavioaineksen laatua ja toivottavasti kengät pysyvät taas menossa mukana.


Päiväkirjamerkintä

Atson kanssa on ruvettu treenailemaan sileän juttuja. Maastoon ori pääsee kahdesti viikossa. Toistaiseksi treenit ovat sujuneet mukavasti eikä ratsastaja ole joutunut maistelemaan hiekkaa kertaakaan.


Päiväkirjamerkintä

Atso on alkanut kotiutumaan ihan mukavasti. Aamuisin orilla on huima kiire ulos aamuheinille ja tekee sen tiettäväksi kolaamalla ovea. Ratsastamaan on tarkoitus mennä lähipäivinä


Päiväkirjamerkintä

Matkustimme tänään hakemaan Riesenradista ostamamme ponit kotiin. Tammat lastautuivat kiltisti ja lähdin seuraavaksi hakemaan Atsoa. Ori tuli ensin kahdella jalalla tallista ulos ja jumiutui lastaussillan eteen. Kymmenen minuutin neuvotteluiden jälkeen herra luupää suostui kävelemään sisälle.


Päiväkirjamerkintä

Tänään oli koeratsastuspäivä ja pääsin ensimmäistä kertaa Atson satulaan. Ori oli alkuun selkeästi jännittynyt ja itselläni vieras hevonen alla niin meno ei ollut kovin silmiä hivelevää. Jotain orissa kuitenkin oli ja ratsastuksen jälkeen suuntasimme kirjoittamaan kauppakirjaa.


Valmennuskirjamerkintä - valmentajana Disa

Ryhdikkään Panchon laukassa oli tämäkkyyttä ja se meni helposti turhan lyhyeksi. Lähdimme notkistamaan oria innarilla, jossa se joutui hieman venyttämään askeltaan. Ori vastasi harjoitukseen hyvin, joten pystytin lyhyen radan okserista ja parista pystystä. Linja pystyesteeltä okserille oli pitkä ja loivahko, joten ratsastajalla oli sopivasti aikaa huolehtia siitä, että Panchon laukka säilyi rentona ja matkaa voittavana. Pienistä jännittymisistä huolimatta Pancho oli kivan herkkä ratsastajansa avuille ja se hyppäsi tarmokkaasti.Tausta © Pixabay