virtuaalihevonen

Bluebell's Black Rebel

KUOLLUT 01.10.2018

VH14-025-0086, om. elen (VRL-01863)
musta welsh cob-tyyp. poni (C), tamma, 130 cm
s. 02.02.2002, kasv. Siittola Blue Bell/Emma

Kenttäpainotteinen (helppo)

» Näytä luonne «

Bluebell's Black Rebel eli kotoisamman vain Rebe ostettiin meille jo nuorena. Se seilasi maailmalla jonkin aikaa kunnes päätyi takaisin meille kypsässä kolmentoista vuoden iässä ja Rebe on nyt ehdottomasti tullut jäädäkseen. Se edustaa erittäin hienoja vanhoja sukulinjoja ja tamman isä onkin yksi vanhemman polven legendaarisista cob-oreista.

Luonteensa puolesta Rebe on poni isolla p:llä. Se on hieman kujeileva tai sen vastaisesti känkkäränkkä, rakastaa syömistä ja menee helposti osaamattomamman ratsastajan kanssa sieltä missä aita on matalin. Pilkettä silmäkulmassaan omaava Rebe kuuluu tallimme niihin yksilöihin, jotka pitää suunnilleen huijata kiinni. Muutoin se pitää päästää lompsimaan vapaana muiden perässä kun ponit haetaan iltaisin sisälle. Taluttaessa Rebe on tahmatassu ja käveleminen ei meinaa oikein maistua, ainakaan sinne suuntaan minne taluttaja haluaisi mennä. Karsinassaan Rebe on usein kovin puuhakas ja sillä onkin karsinassaan usein melkoinen lelukokoelma viihdyttämässä helposti kyllästyvää neitiä. Ruoka-aikojen suhteen Rebe toimii kuin kello ja varmasti ilmoittaa kimakalla hirnunalla, että ruoka on myöhässä nähdessään vähäistäkin liikettä. Ruokaa tamma yrittää myös usein kaivella tai vähintään kerjätä esille kun sitä esimerkiksi harjataan. Reben kanssa saakin olla napakkana, ettei tamma rupea liian röyhkeäksi kerjäysyritystensä kanssa ja hoidettaessa seistään paikoillaan ilman ulottuvilla olevien ihmisten tai tavaroiden näpläystä.

Ratsuna Rebe ei ole kaikkien mieleen. Sen saa usein hinata perässään kentälle tai maneesiin ja tammalla on hieman hapan ilme maustettuna taaksepäin suunnatuilla korvilla. Ilme usein hieman pehmenee kunhan ratsastaja saa vyön kiristettyä, tästä tamma ei tykkää sitten yhtään, ja kivuttua satulaan saakka. Käynnissä Rebellä on taipumus olla hidas ja tahmea eikä askellajia kannattakaan aina työstää pitkiä pätkiä kun helpommallakin pääsee antamalla tamman liikkua reippaammin. Alkujaan Rebestä yritettiin leipoa kouluponia, mutta kerran sattui niin, että tamma täydensi pikkuponien hyppyryhmää ja oli aivan liekeissä, joten lajinvaihdos oli kohdallaan vielä kun siihen yhdistettiin ulkona oleminen. Maastossa Rebe on terävä ja tarkkaavainen, eikä siltä tarvitse todellakaan kysyä kahdesti mennäänkö.

Menestys & meriitit


		 24.09.2018 palkittu VWY-II (46p.)
		 26.08.2018 jalostuarvokirjain VWY-C 
		 20.06.2018 kantakirjattu KTK-III (64p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH14-025-0086 Kenttäratsastus helppo 4. 1273.71p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
712.89p. 560.82p. 00p. 00p. 00p.

Polveutuminen & jalostuskäyttö


Rosegarden's Black Moon
mrn wD, 152 cm

VIR MVA Ch, KTK-III, YLA3
GB Ch Black Hawk
evm
Wellery evm
Llwyndr Bess evm
Rosegarden's Starlight
evm
Canterbury Warrior evm
Rosegarden's Fairlady evm
Liinun Rebel
rtkm wC, 135 cm
Revelhill Tribal
evm
evm
evm
Flaming Sunset
tprn wD, 146 cm
Gwair Patriot evm
Callaghan Beautiful Dawn evm

Emälinja: Flaming Sunset (D) - Isälinja: Rosegarden's Black Moon (D)
Sukua netissä puolitoista (1,5) polvea

Jälkeläiset


ori Cedion Cyfodwr Ddu, s. 01.07.2018, i. Aidan Dawn
tamma Cedion Gwin Mwyar, s. 29.01.2017, i. Gwalch Halen Crai
ori Llygedyn Enchanter, s. 01.04.2015, i. Llylves Maddox

Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

« Näytä merkinnät »

Päiväkirjamerkintä

Jo ennen kantakirjausta ystäväni Disa otti minuun yhteyttä ja kyseli mahdollisuutta saada Rebestä tilausvarsaa, jonka isä olisi hänen oma orinsa. Olin nähnyt tämän oriin, Aidan Dawnin, moneen otteeseen ja suostuin aikalailla heti kun varsalle olisi tarjolla näinkin hyvä koti, jossa se pääsee varmasti niin käyttöön kuin näyttöönkin. Rebe tiinehtyi toisella yrittämällä ja kantakirjaushulinoiden jälkeen se pääsi kevyempään käyttöön, mutta kuitenkin liikkui useamman kerran viikossa, ettei tamman kunto romahtaisi kokonaan. Tällä kertaa sen varsamaha oli varsin hillitty ja meidän piti tehdä ihan tarkistusultrakin, kun epäilimme onko tamma tiine laisinkaan. Käytöksestä kuitenkin huomasi jo tuttuja viitteitä ja loppuvaiheessa Rebe rupesikin paisumaan vauhdilla kunnes se lyllersi menemään valtavan mahansa kanssa. Varsominen sujui onneksi ongelmitta ja tälläkin kertaa tulokas oli tumma orivarsa.


Päiväkirjamerkintä

Jännittäviä aikoja on eletty! Saimme tietää, että yhteen ponikantakirjan tilaisuuteen pääsevät osallistumaan myös sellaiset ponit, jotka eivät ole saaneet osallistumiskelpoisuutta näyttelyiden kautta. Tartuimme heti tähän mahdollisuuteen muutaman ponimme kanssa ja Rebe oli yksi näistä. Se on näyttelyissä usein jäänyt näyttävämpien ponien varjoon, vaikka tamma onkin ihan kehuttava rotunsa edustaja eikä hassumpi liikkujakaan. Rebeä ja muita poneja valmisteltiin huolella koitokseen ja onneksi tammalla oli muistissa monet asiat useamman mammaloman jälkeenkin. Tapahtumapaikalla Rebe oli viilipytty, jopa liiankin rauhallinen ja unelias. Se esiintyi tuomareille melkoisen odotusajan jälkeen eikä ollut kyllä parhaimmillaan ja varsinkin ravin esittäminen oli vähän sinne päin tamman laahustaessa esittäjänsä perässä. Lopputuloksena kuitenkin kävi niin, että Rebe hyväksyttiin III-palkinnolla kantakirjaan ja tästä jo voi olla iloinen!


Päiväkirjamerkintä

Pienen kapinallisemme kanssa on päästy kokeilemaan niin kenttäradoilla viilettämistä kuin myös näyttelykehissä keimailuakin, mutta kun jälkimmäisestä menestys ei ole ollut kummallista, niin päädyimme jokin aika sitten astuttamaan Reben uudestaan. Vatsassa köllivä varsa on tilausvarsa ja muuttaakin uuteen kotiinsa mahdollisimman pian vieroituksen jälkeen. Rebe on ottanut tiineysajan varsin rennosti, mutta on onneksi ainakin vielä lähtenyt reippaasti mukaan maastokävelyille vielä kun mahan koko sallii satulavyön kiinnittämisen. Tänään Rebe pääsi aamusta mukaan maastoon narun päässä talsien, sillä meinasi vain hetkittäin tulla kiire edellä menevien ponien perään, mikä on Rebelle varsin epätavallista käytöstä. Reissulta palattuaan Rebe joutui pesulle, tamma on kova piehtaroimaan ja harjaamalla ei kaikkea likaa todellakaan saa irti.


Päiväkirjamerkintä

Rebe on päässyt mukavasti vauhtiin saavuttuaan meille. Se otettiin melko nopeasti mukaan treenattavien ponien remmiin, mutta tamman palauttelu työn pariin alkoi rauhallisesti. Kunto kasvoi kohisten ja Rebe pääsi vakiokuskinsa kanssa starttaamaan ensimmäisissä kilpailuissaankin. Ruusukkeita on tullut muutamakin jo koristamaan toimiston seinää. Kaiken tämän keskellä päädyimme myös astuttamaan tamman omalla welsh mountain-orillamme Maddoxilla. Tiineyden edetessä Rebe jäi mammalomalle ja tuntui olevan vähän ihmeissään kun se ei päässyt enää maastoestetreeneihin mukaan, mutta katseli niitä aidan takaa. Tamman vatsa kasvoi melkoiseksi palloksi ja varsomista vartottiin pitkään ja hartaasti, mutta tamma piti matkustajansa kyydissä pitkään. Tulokas oli tummahko orivarsa, jota emä vierasti hieman alkuunsa, mutta nyt se huolehtii jo viikarista hienosti.


Päiväkirjamerkintä

Tätä päivää oli saatu odottaa jo tovi kun aamulla tallin pihalle kerääntyi vastaanottokomitea katsomaan millainen poni sieltä trailerista oikein ilmestyykään. Ostin pitkään maailmalla seikkailleen entisen ponini takaisin kotiin, mutta olin nähnyt tamman aiemmin vain videolla. Hevosrekka kaarsi rauhallisesti pihaan ja nopeasti kuski rupesi avaamaan takasiltaa, kyydistä kuului lupaavaa töminää. Ainakin ostokseni oli vielä hengissä. Sisällä minua odotti paljon muistikuviani pienempi, tumma tamma. Vihdoin Bluebell's Black Rebel oli taas kotona! Tammaa taluteltiin tovi kentällä ulos lastaamisen jälkeen, jotta se sai verrytellä jalkojaan ja katsella hieman ympärilleen uudessa kodissaan. Suurimman osan loppupäivästä Rebe sai viettää tarhassa ja tallin muut ponit tuntuivat olevan kovin kiinnostuneita uusimmasta tulokkaasta.
Tausta © Pixabay