virtuaalihevonen

Rheolwr

KUOLLUT 27.07.2018 vanhuuden aiheuttamiin vaivoihin

VH11-025-0018, om. elen (VRL-01863)
rautias welsh cob-tyyp. poni (C), ori, 135 cm
s. 10.10.2010, kasv. tuntematon kasvattaja

Estepainotteinen (90 cm)

» Näytä luonne «

Ostin Rheolwrin aikoinaan sen maahantuojalta Sylvesteriltä. Hänen kanssaan ori oli jo kilpaillut hieman muutamia ruusukkeita keräten, joten mistään kouluttamattomasta poninretkaleesta ei ollut kysymys, vaan Rheolwr oli varsin osaava vaikkakin luonteikas tapaus. Ori vaikutti monta vuotta Criallt Welsh Cobsin jalostusorien komppaniassa kunnes tallin lopetellessa toimintaansa kävin hakemassa sen toiseen talliin.

Luonteeltaan Rheolwr eli tutummin Rolle ei ole helpoimmasta päästä, eivätkä todellakaan kaikki tykästy siihen, saatika halua toimia sen kanssa päivittäin. Se on jääräpäinen poni, joka lähes jokainen kerta koettaa ensin tehdä asian omalla tavallaan kunnes suostuu käsittelijän tapaan. Rolle on myös erinomaisen taitava saamaan itsensä jumiin mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Sitä on irroteltu muunmuassa trailerista, aidan alta, karsinasta ja karsinan oven avoimesta aukosta. Tuuriakin on ollut matkassa eikä se ole loukkaantunut kertaakaan pahastil. Rolle osaakin ottaa suhteellisen rauhallisesti huomatessaan olevansa jumissa ja odottaa pelastajiaan.

Hoidettaessa Rolle tulee aina kiinnittää mieluiten kaulapannasta sen hajotettua useamman kymmentä riimua naruineen. Kiskottuaan itsensä irti ori on kuin mitään ei olisikaan tapahtunut ja seisoa tapittaa tyytyväisenä paikoillaan, kunnes päättää joko pyöriä hyrränä karsinaa ympäri tai ottaa hatkat. Taluttaessa Rollella tulee aina käyttää ketjunarua, joka kulkee turvan yli, muutoin väkivahva ori painaa vain narua vasten koko painollaan ja aivan varmasti menee minne huvittaa taluttajan vikistessä vastalauseitaan.

Ratsuna poniherra on yhtä voimakastahtoinen ja jääräpäinen kuin maastakäsinkin, oria tuntuu olevan vain helpompi hallita selästä ja se kuuntelee ratsastajansa apuja yleensä kohtalaisen hyvin. Napakkuus yhdistettynä rentouteen on useimmiten avain toimivaan treeniin orin kanssa. Liikaa ei kannata simputtaa ja nipottaa vaan kiittää Rollea pienestäkin onnistuneesta yrityksestä niin se viitsii yrittää vielä seuraavat kymmenen minuuttia. Treenit kannattaa tosiaan pitää mahdollisimman lyhyinä ja tehokkaina, haahuilu ei sovi Rollen kanssa toimimiseen. Sileällä ori on varsin näyttävä iilmestys ja kouluradoillakin on vierailtu, mutta parhaimmillaan Rolle on esteillä. Ori hyppää vauhdikkaasti ja jopa joskus hieman riskialttiisti. Kieltoja hurjapään kanssa tulee todella harvoin, todennäköisempää onkin, että ori syöksyy turpa edellä esteeseen ja tekee puomeista tulitikkuja.





Menestys & meriitit


		 20.07.2018 palkittu VWY-II (43,5p.)
		 28.03.2017 kantakirjattu KTK-III (66p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH11-025-0018 Esteratsastus 90 cm 4. 1619.85p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
694.91p. 00p. 924.94p. 00p. 00p.


Kilpailutiedot - Sijoitukset


12.02.2011 Ruu, Helppo C - 6/50
14.02.2011 WPRC, Helppo C - 2/17
15.02.2011 WPRC , Helppo C - 4/17
17.02.2011 Hiprakka, Helppo B - 6/100
18.02.2011 Hiprakka, Helppo B - 3/100
20.02.2011 Huoleton, Helppo B - 5/40
22.02.2011 Toivoton , Helppo B - 1/50
06.03.2011 Acantha Farm, Helppo B - 9/100
07.03.2011 Fiktio, Helppo B - 5/50
27.04.2011 Hiprakka, Helppo B - 6/50
26.02.2011 Pientalli Hipsutus, 80-90 cm - 2/60
26.02.2011 Pientalli Hipsutus, 80-90 cm - 4/60
16.05.2011 Kilpailukeskus Louves , 80 cm - 8/100
02.06.2011 Viehättävä , 80 cm - 4/50
04.06.2011 Viehättävä, 80 cm - 7/50
04.07.2011 Viehättävä, 80 cm - 4/50
10.07.2011 Hengenvaara, 70 cm - 3/40
07.02.2011 Kisakeskus Bailador, 90 cm - 3/50

Näyttelytulokset

23.05.2011 Dimmanby Gård - irtoSERT (pt. Anette N.)





Polveutuminen & jalostuskäyttö


» Näytä sukuselvitys «

i. Rhingyll Prysun

Rautias läsipäinen Rhingyll Prysun on useammissa näyttelyissä luokkansa parhaaksi poniksi valittu tapaus. Se on vaikuttanut useammassa welshsiittolassa ja jälkeläisiä on jo lähemmäs neljäkymmentä. Luonteeltaan Rhingyll Prysun on vahvatahtoinen ja kuulemma näyttää usein siltä kuin poni olisi vasta syönyt sitruunan, hapannaama siis.

ii. Smarmy Adyn

Päistäkarvainen rautias ori Smarmy Adyn on varsin hauskannäköinen ilmestys. Sillä on villisti hapsottava harja ja hieman ilkikurinen, kujeileva luonne, joka teki siitä näyttelykehien pellen orin uran aikana. Se ei kerännyt kovin kummoista menestystä vaikka rakenteellisesti orissa ei ole suuremmin moitteen sijaa. Smarmy Adyn on pääosin viettänyt hyvin leppoisia päiviä oman tammalaumansa kanssa ja sen kanssa käydään aina joskus maastolenkeillä omistajan tyttären toimesta.

ie. Sibrwd Bach

Varsin siro ja pienikokoinen Sibrwd Bach hurmasi monet tuomarit maitovarsana emänsä rinnalla voittaen monenmoisia ruusukkeita omistajansa seinää koristamaan. Aikuisenakin tamma on kuskattu näyttelykehiin ja se on tasaisen varma menestyjä ja monesti ykkösellä palkittu. Sibrwd Bachin päätoimi on ollut toimia siitostammana ja jälkeläisiä sille on siunaantunut tähän mennessä neljä.




e. Oedolion Bebywaidd

Walesilaisista sukulinjoista polveutuva ramma Oedolion Bebywaidd on kuin ruma ankanpoikanen. Varsana sitä ei halunnut kukaan ja loppujen lopuksi tamman kasvattaja päätyi myymään sen kelle vain huutokaupassa. Rautias tamma löysikin itselleen uuden kodin, jossa siihen ihastuttiin suuresti. Oedolion Bebywaidd kun oli luonteeltaan hyvin rauhallinen ja aina rapsutuksia kaipaava pikkuinen poni. Rumasta varsasta kasvoikin varsin kaunis poni, joka meni vielä voittamaan suht suuren rotunäyttelynkin.

ei. Am Byth Yn Arwr

Tietojeni mukaan ilmeisesti osittain welsh mountain -sukujuurista polveutuva Am Byth Yn Arwr on pienikokoinen, vain 128 cm korkea, ja isoegoinen poniori. Se on ulkoisesti ponimaisen suloinen, mutta kulkee isomman ponin elkein ja tekee varmaksi selväksi kuka on paikalla. Näyttelyissä oria on käytetty ihmeellisen vähän, mutta tämä ei ole hidastanut sen jalostusorin uraa laisinkaan. Kakkospalkinnolla kantakirjatulle orille on siunaantunut jo lähemmäs kolmekymmentä jälkeläistä.

ee. Anrheg Annisgwyl

Erittäin kaunis ja katseitakin näyttelypaikoilla keräävä Anrheg Annisgwyl on ollut omistajansa ilo ja ylpeys jo vuosien ajan. Upeat raviliikkeet omaavaa tammaa on pidetty kuin kukkaa kämmenellä ja näytetty näyttelykehissäkin varsin säästeliäästi. Sen ohella Anrheg Annisgwyl on kilpaillut pienissä valjakkoajo- ja kouluratsastuskilpailuissa kun aikaa on riittänyt varsojen hoivaamiseltal. Jälkeläisiä Anrheg Annisgwylillä on kolme, mutta lisääkin on kuulemma tulossa kunhan omistaja osaa päättää silmänterälleen sulhasen.

Rhingyll Prysun
rt wC, 134 cm
Smarmy Adyn
evm
evm
evm
Sibrwd Bach
evm
evm
evm
Oedolion Bebywaidd
tprt wC, 130 cm
Am Byth Yn Arwr
evm
evm
evm
Anrheg Annisgwyl
evm
evm
evm

Tuontisukuinen

Jälkeläiset


ori Llygedyn Rheol Y Fawd, s. 29.06.2018, e. Llewellyn Emily
ori Cedion Llinaidd, s. 24.01.2017, e. Corwynt Llinell
ori Criallt Rheolwyr, s. 02.10.2011, e. Laugharne Queen Rocks





Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

» Näytä merkinnät «

Päiväkirjamerkintä

Estevalmennus aamutuimaan ja illalla olimmekin hyppäämässä naapuritallin kisoissa. Rolle starttasi vain yhdessä luokassa ja sekin hillitysti 80 cm tasolla. Ori suoritti hienosti ja kotiin tuotiin kukkapuska ykkösruusukkeen kera.


Päiväkirjamerkintä

Rolle pääsi tänään pitkästä aikaa isommalle laitumelle ja voi sitä riemua. Se rallitteli kymmenisen minuuttia tukka putkella ja huuteli naapurilaitumen ruunille. Onneksi kaikki kengät pysyivät jalassa koska kengittäjämme on ansaitulla lomalla.


Päiväkirjamerkintä

Rolle pääsi pitkästä aikaa kilpailemaan. Rata päättyi hieman odottamattomaan tapahtumaan kun Rolle kielsi itsensä ulos. Joku kerta sitten uusi yritys... Nyt palaamme perustreenin pariin, että tällaiset kilpailustartit eivät toistuisi.


Päiväkirjamerkintä

Rolle hyväksyttiin tänään ponikantakirjaan. Orissa oli pitelemistä ja sei ei todellakaan antanut hyvää kuvaa itsestään sillä käytösellä. Tuloksena oli odotettu kolmonen vaikka omaan silmääni ori on aina hienompi.


Päiväkirjamerkintä

Estevalmennuksessa mukana, Rolle kyttäili muutamaa tammaa silmä kovana ja keskittyminen oli aikalailla hakusessa. Kuski ainakin väsähti valmennuksen aikana täysin, ponista en sanoisi samaa. Sekaan mahtui ainakin muutama hyvä hyppy ja valmentaja kehui Rollen kehittyneen positiiviseen suuntaan.


Päiväkirjamerkintä

Rollen kengitys oli tänään ja muutettiin sitä hieman kengittäjän kanssa keskusteltuamme. Iltapäivällä Rolle juoksutettiin ja se oli riehunut kuin mikäkin kaheli. On se vaan niin pöhkö poni! Onneksi tällä kertaa ori ei kolhinut jalkojaan auki niin kuin sillä on valitettavan usein tapana tehdä.


Päiväkirjamerkintä

Treenailtiin tänään hieman kavalettien parissa. Rolle tuntui ihan mukavalta ja oli todella tarkka jaloistaan. 15 min metsäkävely treenin lopuksi, näimme useamman peuran lauman, jotka meinasivat hieman järkyttää Rollen seesteistä mielentilaa.


Päiväkirjamerkintä

Rollen tempaukset alkoivat nyt täällä uudessä kodissa. Ori oli pompannut karsinansa oven kurkisteluaukosta puoliksi, siinähän se killui. Jouduimme kutsumaan palokunnan apuun, että poni saatiin turvallisesti pois. Rollella ei enää todellakaan pidetä oven yläosaa auki!


Päiväkirjamerkintä

Ratsastin Rollen tänään sileällä ja saatettiin ylittää muutama puomikin mielenvirkistykseksi. Se oli eteenpäin etenevä ja hieman hosuva, mutta jossain vaiheessa pidätteetkin menivät perille. Vatsalihakset ovat kyllä kovilla tämän ponin kanssa.


Päiväkirjamerkintä

Rolle vaihtoi tänään asuinpaikkaansa. Hain sen kovaa vauhtia tyhjenevästä Crialltin tallista ja köröteltiin uuteen kotiin. Perillä Rolle pääsi vielä tarhailemaan muutamaksi tunniksi ennen iltatallia.



Tausta © Pixabay