virtuaalihevonen

FGW Llwynog Rhwd Bach

KUOLLUT 03.05.2020

VH16-026-0149, om. elen (VRL-01863)
rautias welsh cob (D), tamma, 148 cm
s. 20.08.2016, kasv. VRL-06066 / Fjellgård

Koulupainotteinen (III B)

» Näytä luonne «

Bella eli virallisemmin FGW Llwynog Rhwd Bach on meille Sianasta muuttanut welsh cob-tamma. Alunperin menin Sianaan vain kyselemään tilausvarsaa, mutta loppujen lopuksi päädyinkin tekemään kaupat suuresta osasta tallin poneja. Yksi näistä oli Bella ja olen hyvin iloinen, että tämä kaunotar päätyi meille koska siinä yhdistää monta ominaisuutta, joita arvostan hyvässä siitostammassa. Luonteeltaan Bella muistuttaa hyvin paljon emäänsä ja onkin hyvin huomionkipeä ja sympaattinen tapaus, joka tuntuu aina keräävän ihastelijoita ja rapsuttelijoita ympärilleen oltiin sitten vain kotioloissa tai kilpailuissa kotitallin ulkopuolella. Hoidettaessa Bella seisoo paikoillaan vaikka ympärillä olisi vilskettä ja vilinää, sen kanssa voikin jättää pienemmätkin ponitytöt huoletta puuhaamaan. Veden kanssa Bella on sinut eikä onneksi perinyt emänsä inhoa vettä ja pesemistä kohtaan koska tamma on melkoinen mutamonsteri ja etsii piehtarointia varten sen märimmän kohdan tarhasta.

Ratsun hommissa Bellaa on saanut kouluttaa eteenpäin sen ollessa meillä, tamman taidot olivat varsin ruosteessa sen saapuessa ja hetken aikaa meinasi jo uskokin loppua. Parhaimmillaan tamma liikkuu yllättävän hyvin, mutta tätä ilmavampaa ja elastista liikkumista on usein hieman vaikea ylläpitää ja Bella repsahtaa herkästi takaisin lyllerrysraviin. Tamman lihaskuntoa ja liikkumista treenataankin jatkuvasti ja Bellalle eivät sovi pitkät lomakaudet vaan tamman treenin tulee olla mahdollisimman yhtenäistä. Maastoilusta Bella nauttii suunnattomasti ja usein kouluratsatustreenejä on siirretty maastolenkkien ajaksi suoritettavaksi, että Bellan motivaatio pysyisi mahdollisimman korkealla.
Menestys & meriitit


		 02.05.20120 palkittu VWY-III (39p.)
		 28.02.2017 kantakirjattu KTK-II (74p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH16-026-0149 Kouluratsastus III B 4. 1566.87p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
00p. 00p. 625.59p. 941.28p. 00p.

Näyttelytulokset

30.09.2016 Loitsulähde - IrtoSERT (pt. Kati)

Polveutuminen & jalostuskäyttö


Pryderi Leolin
trt wD, 154 cm

KTK-II
Mordecai Caerwyn
evm
Cadwallader Meurig Llyr evm
Tittensor Nerys evm
Tittensor Calamitia
evm
Creiddylad Fhunwyrr Marxwall evm
Tittensor Caladria evm
SP Llwynog Melyn
vkk wD, 138 cm

Ch, KTK-II
Ryn Llanferres
evm
Glyntawe Tennis evm
Evens Nash Cae evm
SP Penywaun Gwres Pwllheli
evm
Cwmfelin Garnant Cadfaelevm
SP Benbough Llanhilleth evm

Emälinja: SP Llwynog Melyn (D) - Isälinja: Pryderi Leolin (D)
Sukua netissä yksi (1) polvi

Jälkeläiset


tamma FGW Etifedd Yr Orsedd, s. 22.09.2016, e. FGW Brenin Y Goedwig Mynydd

Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

« Näytä merkinnät »

Päiväkirjamerkintä


Päiväkirjamerkintä

Bella on asunut meillä jo useamman kuukauden ajan. Sitä on ruvettu ratsastamaan pikkuhiljaa ja vaikka Bellalla ei olekaan hurjaa peruskuntoa alla, niin se on jaksanut yllättävän hyvin tunninkin kouluratsastustreenit. Tänään aamusta tamma sai tarhailla rauhassa tyttärensä kanssa kunnes se haettiin puolen päivään aikaan talliin. Tämän päivän treeni keskittyi ihan perusasioihin, mutta laukkatyöskentelyä oli hieman enemmän. Bella jaksoi yrittää hienosti vaikka väsymisen merkkejä rupesi näkymään ja loppukäynnit tamma saikin viettää metsän rauhassa. Bellan kanssa ei ole maastoiltu meillä hirveästi, mutta pieni retki sujui hienosti. Varusteista riisumisen ja pesun jälkeen rento Bella pääsi takaisin ulkoilemaan. Hetihän se Etifedd oli kiskomassa emäänsä riimusta.


Päiväkirjamerkintä

Kotipihan aidat ja puut ilmestyivät vihdoinkin näkyviin pitkän matkan päätteeksi ja kieltämättä mielen valtasi jonkinlainen helpotus. Saimme kotiin kuusi uutta, hienoa welshponia, joiden kanssa on mahdollisuuksia vaikka kuinka. Tallille jäänyt henkilökunta oli onneksi ennakoinut tuloamme ja saimme matkalle jo ilmoituksen, että tallilla odottavat puhtaat karsinat poneille ja meille valmista ruokaa. Pihaan kaarrettuamme ponit rupesivat kolistelemaan pian. Rekan pienistä ikkunoista näkyi kuinka muutama poni yritti kurkistella mihin nyt oikein saavuttiinkaan. Rupesimme nopeasti purkamaan arvokasta kuormaamme ja pian oli Bellankin vuoro. Se odotti varsin hillitysti, että saimme sen väliseinän kunnolla avattua ja kaiken kondikseen, sitten tamma päättikin ottaa kunnolla vauhtia seistyään pitkään paikoillaan autossa. Se ampaisi lastaussiltaa kohden reippaasti, mutta narun päässä oleva taluttaja oli onneksi hereillä ja sai tamman vauhtia hiljennettyä ja lastaussiltaa pitkin tultiin käynnissä alas. Pienen jaloittelun jälkeen Bella pääsi ihmettelemään uutta asumustaan talliin.


Päiväkirjamerkintä

Olimme matkalla Norjasta kotiin haettuamme Fjellgårdista useamman uuden ponin kotiin. Matkaa oli kulunut jo reippaan vuorokauden verran ja edessä oli vielä ainakin toinen mokoma ennen kuin pääsisimme kaartamaan kuraiselle kotipihalle. Ponit olivat tähän asti matkustaneet hienosti ja juoneet tauoilla hyvin, vaikka hermoilinkin aiheesta paljon peläten ähkyä ja muita kamaluuksia. Hevosten juotto- ja tsekkaustauon jälkeen matkamme jatkui, mutta noin kymmenen minuuttia edettyämme tuli stoppi kun kamerasta näkyi, että yksi poneista oli kiipelissä. Bellan vieressä matkusti sen tammavarsa Etifedd, joka oli jotenkin ihmeen keinolla saanut itsensä kiipeliin ja seisoi pää linkussa ja jumissa heinäverkkoonsa sotkeutuneena. Salamana seis ja poneja purkamaan edestä pois, että pääsimme auttamaan nuorta tammaa. Bella käveli rauhallisesti rekasta ulos, mutta ulos päästyään hörisi varsin huolestuneen oloisesti katsellen sisälle missä sen varsa oli jo vapautettu kiipelistään.


Päiväkirjamerkintä

Olimme pakanneet hevosrekan jo eilen illalla ja starttasimme reissuun jo ennen kukonlaulua. Ulkona oli pimeää ja koleaa, mutta rekan ohjaamossa oli innokkaan odottava tunnelma, olimmehan matkalla Norjaan Fjellgårdiin hakemaan useampaa hienoa welsh cobia, jotka niiden kasvattaja päätyi myymään meille. Kilometrejä kertyi käsittämätön määrä eikä matka-aikaa mitattu tunneissa vaan päivissä, mutta pääsimme kuitenkin perille ilman rengasrikkoja tai muita kommervenkkejä. Ensimmäisen ponin, hienon Martin, lastaamisen jälkeen oli aika saada ensimmäinen tamma kyytiin. Bellaksi kutsuttu rautias, jo hieman vanhempo tapaus, kulki rauhallisesti riimunnarun päässä talliin, jossa se harjattiin nopeasti ennen loimitusta ja suojien pukemista. Kasvattajan mukaan tamma on melkoinen polkemaan kenkiänsä irti, bootsit olivat siis paikallaan. Pihalle päästyämme Bella katseli korvat hörössä hevosrekkaa, jossa jo Martti-ori piti ääntä. Hetken pohtimisen jälkeen se käveli kiltisti taluttajansa perässä lastaussiltaa pitkin kyytiin.Picture © Mili Peel - Tausta © Pixabay