virtuaalihevonen

Alegre's Tedwen

KUOLLUT 09.04.2020

VH15-026-0041, om. elen (VRL-01863)
ruunikko welsh cob (D), tamma, 141 cm
s. 05.03.2015, kasv. Lumienkuli / Alegre

Estepainotteinen (100 cm)

» Näytä luonne «

Alegre's Tedwen on mittatilausvarsana meille aikoinaan suunniteltu ja tilattu tapaus. Sattumalta ajattelin, että hieman erisukuisempi welshvarsa voisi olla piristävä lisä ja muistelin Alegressa olleen erään mukavan oloisen cobitamman, josta päädyinkin sitten kyselemään tilausvarsaa. Tuloksena oli Tedwen, joka muutti meille vieroituksen jälkeen. Se on aina jäänyt hieman väliinputoajaksi kun tamma ei ole mikään superlahjakas kilpaponi taikka näyttelykehien stara, mutta kuitenkin omalla tavallaan varsin puoleensa vetävä otus.

Tedwen on se poni, joka tarkkailee muita tarhan nurkasta ja se, joka tulee pahnan pohjimmaisena portille ja jää kunnioittavan välimatkan päähän odottamaan vuoroaan. Se on siis hyvin alistuva muita hevosia kohtaan ja tamma tarhaakin suurimmaksi osaksi toisen hyvin pehmeäluonteisen ponin kanssa, että kumpaakaan ei kiusattaisi. Ihmisen kanssa Tedwen on rauhallinen ja varsin hillitty. Se seisoo paikoillaan ja siirtyy pyydettäessä, vaikka joskus sen reaktiot ovatkin kovin hitaita ja venytettyjä. Jalkansa tamma nostaa hienosti, mutta kengitettäessä kannattaa kiinnittää huomiota takapään lihasten väsymiseen mikä voi aiheuttaa jalkojen pientä nykimistä tai mahan alle kipristelyä. Maastakäsin Tedwen on lunki poni, seisoo kun seisotaan ja kävelee kun kävellään, joskaan se vauhti ei päätä huimaa. Tedwen onkin tallimme suosituimpia poneja pienempien tallityttöjen keskuudessa.

Tedwenin sisäänratsastus ja peruskoulutuskausi otettiin varsin rennosti sekä rauhassa kun kyseessä oli hitaasti kypsyvä ja kehittyvä poni. Tammalle tuntui parhaiten sopivan viikon kestävä intensiivisempi treenisessio ja muutama viikko kevyempää menoa, jolloin Tedwen sai pohtia oppimaansa. Ratsastaessa se on melko hidas reagoimaan ja usein tammaa joutuukin patistamaan melko napakasti. Onneksi tämä tapaus ei pahemmin ota nokkiinsa ja yrittääkin kyllä yleensä parantaa. Liika puskeminen ja prässäys ovat ehdottomasti pannassa, tällöin Tedwenistä ei meinaa saada mitään parhaita paloja irti. Maastossa se selkeästi rentoutuu ja jopa kerää hieman kierroksia. Varsin pidemmät laukkapätkät maastoilukaverin kanssa ovat omiaan saamaan Tedwenin moottorin hyrräämään kunnolla. Hyppääminen ja varsinkin in&out-tyyliset tehtävät ovat myös olleet hyvä keino saada Tedwen innostumaan. Se hyppää yllättävän ponnekkaasti ja on tarkkajalkainen kaveri. Hirveästi tammalla ei kuitenkaan ole kapasiteettia, mutta se on näppärä ja varma kisakaveri pikkuluokkiin.
Menestys & meriitit


		 28.04.2018 palkittu VWY-III (38p.)

Kilpailutiedot - Porrastetut kilpailut


#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH15-026-0041 Esteratsastus 100 cm 5. 1900.18p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
876.03p. 5.83p. 1024.15p. 15.94p. 16.67p.

Polveutuminen & jalostuskäyttö


Ffion Colwyn
m wD, 139 cm
Morwr Môr
evm
Anghenfil Môr evm
Llynges Geneth evm
Ddewr Ymdrech
evm
Llawer Synnwyr evm
Machlud Aur evm
Tzofi
m wD, 139 cm
Montague Ross
evm
Thorleif evm
Solfrid evm
Hope's Tiffany
evm
Volmar Klas evm
Beatrice Eve evm

Emälinja: Tzofi (D) - Isälinja: Ffion Colwyn (D)
Sukua netissä yksi (1) polvi

Jälkeläiset


ori Llygedyn Tringad, s. 30.08.2016, i. Blin Ysbryd

Valmennukset & päiväkirjamerkkinnät

Näytä merkinnät

Päiväkirjamerkintä

Verta, hikeä ja kyyneliä ja homma jatkuu yhä, että Tedwen pysyisi parhaassa mahdollisessa terässä. Kilpailuissa se on varsin mukava käsitellä, mutta usein lässähtää radallae päästessään eikä todellakaan hyppää niin hyvin kuin kotona. Tämä onkin pohtimisen paikka, miten pitkään viitsii yrittää vai onko parempi siirtää ponimamma vain jo kevyempiin hommiin. Kaikista kun ei ole huipulle.


Päiväkirjamerkintä

Vuosittaisten hammashuoltojen, valmennusten ja hierontojen väliin on viikonloppuisin mahtunut kilpailureissujakin joilla Tedweninkin on ollut mukana. Tamma on edennyt jo hieman eteenpäin 100 cm luokkiin, mutta paljon työtä on vielä tehtävä, että voisin ajatella Tedwenin astuttamista uudelleen. Sen esikoisvarsa on erittäin hieno tapaus ja toivottavasti vielä tuleva kantakirjaorikin. Haaveissa tosin olis Tedweniäkin käyttää näyttelykehissä, muutama kerta nuorempana olivat varsin epäonnistuneita, joten katsellaan...


Päiväkirjamerkintä

Pääsin tänään pitkästä aikaa estevalmennukseen Tedwenin kanssa kun aiemmin tamman kyydissä on keikkunut sen kisaratsastaja. Keskityimme kontrollitehtäviin ja tarkkoihin teiden ratsastamiseen tänään. Tedwen kulki ihan mukavasti, mutta tammaa pitää treenata kyllä vielä paljon ihan vain sileällä, että se tulee notkeammaksi ja paremmin pohkeen eteen joka tilanteessa.


Päiväkirjamerkintä

Hallelujaa, vihdoinkin palaset alkavat loksahdella paikoillen. Tedwen on debytoinut esteradoilla ja kunhan ponimamma pysyy terveenä niin se saa pysyä osana kilpailevien ponien kaartia. Aloittelemme rauhassa pikkuluokista, mutta katsotaan miten pitkälle tamman into riittää kun valmennuksissa se on leiskautellut jopa 120 senttisten yksittäisten esteiden yli.


Päiväkirjamerkintä

Tedwenin liikunta onkin muuttunut ratsastuksen sijaan maastakäsittelyksi ja ohjasajoksi kun sen ihottuma levisi niin, ettei tammalla ole hetkeen voinut pitää satulaa. Onneksi vaihtoehtoisiakin liikuntamuotoja löytyy, mutta tämä on melkoinen takaisku yleisellä tasolla Tedwenin edistymiselle. Olimme jo ilmoittaneet tamman ensimmäisiin kilpailuihinsakin, mutta nyt pitää soitella perumisesta mahdollisimman pian.


Päiväkirjamerkintä

Olemme jo päässeet hyvin takaisin työrytmiin Tedwenin kanssa. Se on vielä hyvin vihreä, raaka ja ihmeissään kaikesta uudesta, mutta eiköhän ongelmistakin päästä yli kärsivällisyydellä ja ajan kanssa. Pientä kuoppaa tiehemme aiheuttaa Tedwenillä oleva inhottava ihottuma, joka tuntuu leviävän hitaasti.


Päiväkirjamerkintä

Tedwenin varsa vieroitettiin jokin aika sitten ja pieneksi ihmetykseksemme Tedwen otti asian hyvin rennosti. Ne viettävät vielä satunnaisesti aikaa samassa tarhassa, mutta pääosin Tringad on nyt isojen poikien joukossa painimassa. Tedweniä ruvetaan palauttelemaan nyt hieman aktiivisemmin takaisin työkuvioihin vaikka onhan tammaa liikutettu kevyesti jo hyvä tovi. Mielessä on myös käynyt Tedwenin ajo-opettaminen, mutta saa nähdä edetäänkö sen asian kanssa mitenkään.


Päiväkirjamerkintä

Tänään oli mukava päivä, joka päättyi vielä mukavammin kun Tedwen päätti ryhtyä puskemaan jo hieman yliajalle mennyttä varsaansa maailmaan. Varsominen oli nopea ja kuin oppikirjasta. Pian pahnoilla lepäsikin ruunikko varsa, joka varmistui pienen kurkaamisen jälkeen oriksi. Emä ja varsa saivat tutustua rauhassa ja pikkuherra löysi tiensä maitobaarillekin omin avuin. Varsa tullaan nimeämään Llygedyn Tringadiksi.


Päiväkirjamerkintä

Tänään kävimme hakemassa Alegresta ostamamme welsh cob-tammavarsan kotiin. Se on nyt hieman vajaan seitsemän kuukautta vanha ja varsin tomera tyttö. Alegren pihassa Tedwen odottelikin jo valmiina. Varsa lastautui ihmeen hyvin ja matkustikin rauhassa vaikka matka oli pitkä. Kotona se pääsi karsinaan lepäämään ja huomenna Tedwenillä alkaa uusi jännittävä seikkailu.


Päiväkirjamerkintä

Joskus tulee tehtyä varsin äkkinäisiä ostoksia ja Alegre's Tedwenin hankkiminen oli todellakin sellainen! Olin katselemassa myytäviä aikuisia poneja Alegressa ja silmiini osui hontelo ruunikko ponivarsa emänsä kanssa. Kyselin parivaljakosta hieman tarkemmin ja noin puolentunnin päästä olin jo allekirjoittamassa kauppakirjaa tuosta varsasta. Tedwen haetaan kotiin myöhemmin vieroitusikäisenä.Tausta © Pixabay